„Titokzatos Ókor” tehetséggondozó program

 

A projekt azonosítószáma: NTP-KNI-16-0151

A projekt címe: „Titokzatos Ókor”- komplex tehetséggondozó műhely

Kedvezményezett: „A Tehetségért a Zrínyiért” Alapítvány

Elnyert összeg: 1.350.000 Ft

A projekt megvalósításának időtartama: 2018.09.03. – 2019.06.30.

A projekt vezetője: Szűcs Róbert

Szakmai segítő: Suller Zoltán

 

 

A pályázatA köznevelési és a kulturális intézményekben működő komplex tehetséggondozó és tehetségfejlesztő programok megvalósításának támogatása” program keretében valósul meg

Az új komplex 60 órás tehetséggondozó program a történelmet szerető diákok részére tanórán kívüli interaktív tehetséggondozó foglalkozásokat takar a történelem, különösen az ókor iránt érdeklődő leendő tehetségek számára. A pályázati program során rendszereződnek ismereteik és új szemszögből ismerik meg az ókori történelmet. Külön tematikus interaktív foglalkozások épülnek be a tehetséggondozó programba.

A program célja a tanulók szemléletének és történettudományi ismereteinek tágítása, a történelem tantárgy népszerűsítése, az elméleti ismeretek rendszerezése, motiválás, ókortörténeti mini kutatás, kutatásmódszertan megismerése, gazdagítás, gyorsítás, differenciálás, személyiség- és képességfejlesztés, együttműködésre nevelés, pályaorientálás, hálózati tanulás, illetve a program lehetőséget biztosít a diákoknak kreatív ötleteik megvalósítására a program végén produktumaik, bemutatóik megismertetésére az iskola tanulóival, tanáraikkal.

Cél, hogy speciális ókortörténeti, ill. egyéb, a tananyagon túlmutató témák (tévhitek az ókorral kapcsolatban, eltűnt ókori népek, homoszexualitás, mint mikroszociális stratégia, ókori személyiségek és hátterük, a valódi polis stb.) megismertetésével felkeltjük az érdeklődésüket, bővítjük tudásukat, tágítjuk látókörüket.

Cél, hogy a programba meghívott neves külső szakember (Dr. Buhály Attila) előadásával népszerűsíthetjük a tárgyat, jobban rávilágíthatunk a gyakorlati alkalmazhatóságra és a jövőben megoldásra váró problémákra, valamint a tehetséggondozó kör résztvevői bepillanthatnak a kutatói munkába és a történészi mesterségbe, ezáltal a pályaorientáció is, mint szempont, cél érvényre jut.

A komplex tehetséggondozó program két napos tanulmányútjának célja, hogy hazánk két legjelentősebb ókori emlékét (Aquincum és Gorsium) testközelből is felfedezve szerezzenek tapasztalatokat a tanulók. A tanulmányút során a tanulók lazító programokon (színház, mozi) is részt vesznek.