Nemzetközi kapcsolatok

 

Nemzetközi projektek:

1997     Socrates program keretében kapcsolatépítés európai testvériskolákkal. Cserediák programok.

1999     Comenius program keretében 5 ország 5 iskolájával, köztük a finn testvériskolával közösen egy történelmi-földrajzi projekt keretében, mely a részt vevő európai városok 1945 utáni helyzetét vizsgálta. Eredménye egy nemzetközi CD-room, kiadvány és egy vándorkiállítás volt.

2003    Rüdgers projekt keretében biokémiai vizsgálatok középiskolai csoportok nemzetközi együttműködésében. Eredménye az intézményben egy kémiai kislabor kialakítása volt.

2004   Comenius: Developing Quality in Mathematics Education (5 egyetem, 8 középiskola), mini projektek, workshopok, együttműködések közös tanulmányok.

 

Finn testvériskolai kapcsolat állomásai:

– 1992-Vnohengin lukio (ekkor még ez volt a neve)
– 1994-mi fogadtunk először finneket
– 1995-a finn gimnázium 100 éves jubileumára utazunk (Ekkor kapja vissza a Kajaanin Lyseon Lukio nevet)
– Azóta 2 évente diákcsere
– Szakmai látogatáson volt kinn az igazgatói munkaközösség, de azt még nem tudtam kideríteni, hogy mikor, pedig végignézték az egész vertikumot.

Igazgatói munkaközösség szakmai tanulmányúton vett részt, melynek fő tematikája a tehetséggondozás helyi lehetőségeinek megismerése volt.

 

A német nyelv fontossága miatt két partnerkapcsolattal is rendelkezünk:

– 1993 szeptemberében Gymnasium an der Stenner-rel (Iserlohn) hivatalos együttműködési megállapodásra került sor.
– 1995-től Schloss Holte Stukenbrock – testvériskolai kapcsolatfelvétel.

A francia nyelv oktatását a tavaszi szünetekben megszervezett párizsi látogatás mélyíti, s a spanyol nyelv oktatásának megindulásával párhuzamosan minden év kora nyarán egy kis csoportunk spanyolországi tanulmányútra is elindul.

Egy pár kép a kirándulásokról: