Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium

Széchenyi úti kollégiuma

A kollégium címe: 4400 Nyíregyháza, Széchenyi út 35. Telefon: 06/30/1766308

Fenntartó:     Nyíregyházi Tankerületi Központ

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/B. B épület

Tankerületi azonosító: SC 1901

A Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium Széchenyi úti kollégiuma 1995-ben került átadásra a korábbi SZÁÉV-szálló átalakításával, közvetlenül a Zrínyi szomszédságában, amely 174 tanuló elhelyezésére alkalmas. Az autóbusz- és vasútállomás, illetve helyi buszjáratok megállóinak közelsége miatt a kollégium nem csak a Zrínyisek, hanem más nyíregyházi középiskolások körében is népszerű. Diákotthonunk minden évben a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium Arany János Tehetséggondozó Programja utolsó évfolyamainak is helyet ad. A legtöbb diákunk – a Zrínyi mellett – a Krúdy Gyula és a Kölcsey Ferenc Gimnáziumokból, továbbá a Művészeti Szakgimnázium tanulói közül kerül ki.

A kollégiumunk folyamatosan megújuló, jól karbantartott, viszonylag korszerűen berendezett diákotthon. A tanulók 2X3 fős vagy 4 fős apartmanokban laknak. Minden lakórészhez közös tanuló és vizesblokk tartozik. Kollégistáinknak rendelkezésére áll egy fiókos íróasztal székkel, polc, szekrény, közös előszobafal, szárító. A kollégiumban az alábbi helyiségek biztosítják a hatékony oktatói-nevelői munkát: 29 diákszoba, 2 tanári ügyeleti szoba, 2 betegszoba, 2 vendégszoba, 1 tanári szoba, 1 vezető és 1 gondnoki iroda, 1 társalgó és 4 tv, illetve csoportszoba. Három közösségi termünk projektorral, számítógéppel és internettel felszerelt tanterem, két önismereti szoba, és egy számítástechnikai terem (21 Pc)
A sportoláshoz-testmozgáshoz kiváló lehetőséget biztosítanak a gimnázium mögötti sportpályák, heti két estén pedig a tornaterem, továbbá a mini-konditermünk. A kollégiumban lehetőség van – különösen egy-egy programhétvége után – mosógépek és szárítógép használatára is.

A Kollégiumi Nevelési Alapprogram által meghatározott témákat csoportfoglalkozás keretei között dolgozzák fel a tanulók csoportvezető tanáraikkal. Ezen kívül heti egy kötelezően választható szakkörön vagy érdeklődési körökön regenerálódhatnak vagy mélyíthetik el tudásukat egy-egy tantárgyból diákjaink. Kollégiumunkban a szakos nevelők tantárgyaikból vállalnak felzárkóztatást, korrepetálást illetve tehetséggondozást. Diákotthonunkban a szakmai feltételeket egyébként 7 nevelőtanár, 1 gondnok, 1 portás, 1 karbantartó, 3 takarító és 1 kertész biztosítja a vezetőn kívül.

Az étkezést a szomszédos épület éttermében biztosítjuk a diákoknak, a reggeli, az ebéd és a vacsora külön-külön is rendelhető. Az épületben igyekszünk elérni a teljes lefedettséget WIFI-vel. Szülői nyilatkozattal engedélyezzük a saját laptop, és a kollégiumunkban folyamatosan szervizelt néhány kerékpár használatát.

Az épület mögött, a hátsó félig zárt kis zöld területen padok, asztalok, és grillező- és tűzrakó hely teszik kellemessé a kollégisták számára a barátkozást, a pihenést és az időjárásnak megfelelően az esetleges napfürdőzést.

A kollégiumba minden év május 31-ig lehet jelentkezni a Zrínyi honlapján lévő nyomtatvány segítségével. Természetesen saját tanulóink, továbbá a közeli gimnáziumok tanulói előnyt élveznek a felvételi kérelem elbírálásakor. Az új kollégisták a felvétel- vagy elutasításról általában július elején értesítést kapnak. A kollégiumi felvétel egy tanévre szól, a kollégiumi elhelyezésért fizetni nem kell, csak az étkezés térítésköteles.

Kollégiumi szolgáltatásainkkal, nevelőmunkánkkal igyekszünk biztonságos, családias és inspiráló környezetet teremteni. Bízunk benne, hogy munkánk jól szolgálja a tanulók tanulmányait, testi-lelki-emberi fejlődését.