Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium

Arany János Tehetséggondozó Kollégiuma

 

A kollégium címe: 4400 Nyíregyháza, Tiszavasvári út 12.

Telefon: 06/42 504-688

Fenntartó:     Nyíregyházi Tankerületi Központ

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/B. B épület

Tankerületi azonosító: SC 1902

 

Az Arany János Tehetséggondozó Kollégium 2007-ben került átadásra a volt laktanyaépület teljes átalakításával és így egy teljesen új épületkomplexum született a Tiszavasvári úton. Az új épületet a Tehetséggondozó Program hívta életre, mivel a Program része a kötelező kollégiumi bentlakás. A tehetséggondozó osztályban tanuló diákok mellett természetesen szeretettel várjuk a Zrínyibe és a város más középiskoláiba járó tanulókat is.

A kollégium 147 diáknak nyújt kényelmes, korszerűen berendezett otthont. A diákszobák 5 és 3 ágyasak, minden diáknak rendelkezésére áll egy fiókos íróasztal székkel, polc, szekrény, közös előszobafal, szárító. Zuhanyozó, kézmosó és Wc külön a szobákhoz tartozó. A kollégiumban az alábbi helyiségek biztosítják a hatékony oktatói/nevelői munkát: 31 diákszoba, 2 tanári ügyeleti szoba, 2 betegszoba, 2 vendégszoba, 2 állandó ügyeletesi lakás, 1 tanári szoba, 1 vezető és 1 gondnoki iroda, 3 társalgó és 2 tv szoba.

Három projektorral, számítógéppel és internettel felszerelt tanterem, két önismereti szoba, két zeneszoba és egy számítástechnikai terem (24 Pc) ad lehetőséget délután az iskolai órákra való felkészülésre. A folyamatosan fejlesztés alatt álló korszerű könyvtárunk kiválóan alkalmas arra, hogy diákjaink az órákra való készülés jegyében kutatómunkát végezzenek, vagy szabadidejüket hasznosan és kellemesen töltsék el egy-egy jó könyv mellett. A könyvtárban teaház is működik és gyakran ad helyet kulturális rendezvényeknek. A testmozgáshoz kiváló lehetőséget biztosít a sportszoba, az erősítőgépekkel felszerelt kondicionáló terem és a mindenféle csapatjátékhoz alkalmas sportcsarnok. A kollégiumban lehetőség van, különösen egy-egy bennmaradós hétvége után mosógépek és szárítógép használatára.

A Kollégiumi Nevelési Alapprogram által meghatározott témákat csoportfoglalkozás keretei között dolgozzák fel a tanulók csoportvezető tanáraikkal. Pszichológusunkat hetente egy délután kereshetik diákjaink egyéni gondjaikkal.

Mindehhez az Arany János Tehetséggondozó Kollégiumban a szakmai feltételeket 6 nevelőtanár, 1 könyvtárostanár, 1 pszichológus, 1 gondnok, 1 portás, 1 karbantartó, 7 takarító és 1 kertész biztosítja a vezetőn kívül.

A reggelit és a vacsorát a kollégium éttermében kapják a diákok, az ebéd a gimnázium melletti étteremben fogyasztható el. Az épületben évről évre nő a WIFI-vel lefedett terület nagysága (jelenleg 3 szint), hosszú távú célunk, hogy teljes lefedettséget biztosítsunk az itt lakóknak.

Az épületen kívül a hatalmas, virágos és rendezett udvaron foci és kosárlabdapályával rendelkezünk, a hátsó félig zárt térköves területen padok és asztalok teszik kellemessé a kollégisták számára a tanulás közbeni tavaszi napfürdőzést.

Kollégiumunk nevelői tantárgyaikból vállalnak felzárkóztatást illetve tehetséggondozást. A tehetséggondozás érdekében speciális foglalkozásokat, szakköröket is biztosítunk. A kollégiumi felvétel egy tanévre szól, a kollégiumi elhelyezésért fizetni nem kell, csak az étkezés térítésköteles. A felvételt nyert tanulóknak értesítést küldünk a felvételről, a beiratkozás időpontjáról.

Kollégiumi szolgáltatásainkkal, különösen nevelőmunkánkkal az iskolai és családi nevelést kívánjuk kiegészíteni úgy, hogy az általunk kínált fizikai és pedagógiai környezet szolgálja mind az egyén, mind a közösség érdekét és értékét.

Szűcs Róbert

Kollégiumvezető