A Periférián Alapítvány, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, a MNLSZSZB Megyei Levéltára, a Jósa András Múzeum 2019 végén pályázatot hirdetett középiskolai diákoknak és felsőoktatási hallgatóknak Mit jelent nekem Trianon? címmel.

A középiskolai diákoknak maximum 4-5 (négy-öt) gépelt oldalnyi terjedelemben kellett kifejteni, hogy rokonaik, barátaik, esetleg településük lakói 1920-ban, vagy az elmúlt években hogyan emlékeztek a Magyar Királyság 1920. június 4-én történt megcsonkítására. A pályázat kiíróit érdekelte az is, hogy a pályázó miként viszonyul történelmünknek ehhez a Mohácsnál, Buda elfoglalásánál, az 1849-es világosi fegyverletételnél is súlyosabb tragédiájához.

A pályázatra beküldött jól sikerült dolgozatok az IMI Print nyomdában megjelent Trianon előzményei és következményei határ menti szemszögből című kötetben megjelentek.

  1. szeptember első felében kerül sor az eredményhirdetésre és díjkiosztásra.

Dr. Takács Péter, az alapítvány elnöke, valamint Dr. Babosi László, Dr. Bene János, Gottfried Barna és Mohácsi Endre –a három társintézmény szakemberei – által egybehangzóan elfogadott nyertesek neve:

Egyetemi, főiskolai pályázók: I.díj: Benkó – Bagdi Boglárka; II. díj Vásárhelyi István; III. díj Aros Lilla Kitti

Középiskolások:

I. díj: Nagy Evelin (Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium, felkészítője dr. Antal Attiláné);

II. díj: Nagy Judit; III. díj: Lévai Kitti