„Trianon titkai objektíven” – komplex tehetséggondozó műhely

 

A projekt azonosítószáma: NTP-KNI-19-0017

A projekt címe: „Trianon titkai objektíven”

Kedvezményezett: „A Tehetségért – a Zrínyiért” Alapítvány

Elnyert összeg: 1.150.000 Ft

A projekt megvalósításának időtartama: 2019.07.01. – 2020.06.30.

A projekt szakmai megvalósítói: Szűcs Róbert, Kobzos István, Suller Zoltán

 

A program célja a tanulók szemléletének és történettudományi ismereteinek tágítása, a történelem tantárgy népszerűsítése, az elméleti ismeretek rendszerezése, motiválás, 20. század történeti mini kutatás, kutatásmódszertan megismerése, pályaorientálás, hálózati tanulás, illetve a program lehetőséget biztosít a diákoknak kreatív ötleteik megvalósítására a program végén produktumaik, bemutatóik megismertetésére az iskola tanulóival, tanáraikkal.

Cél, hogy speciális modern kori történeti, ill. egyéb, a tananyagon túlmutató témák megismertetésével felkeltjük az érdeklődésüket, bővítjük tudásukat, tágítjuk látókörüket. Cél, hogy a programba meghívott neves külső szakember előadásával népszerűsíthetjük a tárgyat, jobban rávilágíthatunk a gyakorlati alkalmazhatóságra és a jövőben megoldásra váró problémákra, valamint a tehetséggondozó kör résztvevői bepillanthatnak a kutatói munkába és a történészi mesterségbe, ezáltal a pályaorientáció is, mint szempont, cél érvényre jut.

Két napos tanulmányút során utazás autóbusszal Nyíregyházáról Sopronba (a hűség városa). A város megtekintése, Trianon „hozadéka” az egykori vasfüggöny határzár megtekintése. A páneurópai piknik helyszíne pedagógiai foglalkozással, majd utazás Budapestre ahol a Nemzeti Múzeumot tekintjük meg idegenvezetéssel. Lazító programként színházi előadás.