A jelenlegi középiskolai felvételi rendszer szabályozása korrekt és gyermekbarát. Megszüntette a jelentkező fiatalok kiszolgáltatottságát, mely szerint a felvétel a jelentkezési sorrendtől is függ.

A régi beiskolázási rendszerben egy elutasítást követően a jelentkezési lap utazott, a gyermek esélye ezzel párhuzamosan csökkent. Most minden középiskolába egyszerre jut el a jelentkezés, egyszerre állítanak fel sorrendet, s azonos időben születik meg a döntés a felvételi központ számítógépes rendszerében.

A jelentkezőnek a jó teljesítmény mellett tehát a preferencia sorrendet kell figyelnie: az kerüljön első helyre, amit a legjobban szeretne.

A 11/1994. (VI. 8.) MKM-rendelet, valamint a tanév rendje alapján a középiskolák kötelesek ideiglenes felvételi jegyzéket közzétenni, de ez nem jelent sem automatikus felvételt, sem elutasítást.

Mivel nincs korlátozva, hogy egy fiatal hány iskolát, hány tagozatot jelölhet meg, így egy-egy tanuló sok iskolalistáján szerepelhet egyidejűleg, de csak egy helyre kerül majd be, így a mögötte lévő pozíció számok felértékelődnek.

Előfordulhat, hogy egy 30 fős felvehető létszám esetén a 62. gyermek is sikeres.

Sajnos, a jó tanulókért folytatott harcban sok szülő jogellenes gyakorlattal is találkozik!

Például jogellenesen cselekszik az az intézmény, amely arra biztatja a szülőt, hogy változtasson a gyermek eredeti jelentkezési sorrendjén, mert nagyobb az esélye akkor, ha az adott iskolát első helyre teszi. Felhívjuk a figyelmet, hogy a sorrendiség semmiféle előnyt vagy hátrányt a felvétel szempontjából nem jelent. A tanulót a legkisebb sorszámú sikeres helyre a Felvételi Központ felveszi.

Szeretnénk továbbá felhívni a szülők figyelmét arra, hogy a sorrendmódosítás időpontjában – a Zrínyivel való egyeztetéssel párhuzamosan – módjuk van olyan új osztálykód megjelölésére, amely abban az iskolában található, ahol a tanuló már a felvételi rendszerben megtalálható.

 

Megértjük, hogy nagyon nehéz kivárni a végső döntést, mégis szeretnénk megnyugtatni minden nyolcadikos tanulót, hogy a korrekt jogi szabályozás alapján, megfelelő teljesítmény esetén, a számára legkedvezőbb intézményben kezdheti el középiskolai tanulmányait.