A Zachor Alapítvány (https://zachor.hu/) 2018 szeptemberétől kezdődően egy kétéves nemzetközi Európai Uniós projekt keretében feladatokat fejleszt az IWitness platformon, célzottan a xenofóbia, rasszizmus, antiszemitizmus témájához kapcsolódóan.

Az Alapítvány felkérésére gimnáziumunk kettő mintaórát próbált ki, egyet a gimnáziumban és egyet a kollégiumban. Mindkét esetben videóinterjúk felhasználására kerül sor, melyet az IWitness felület biztosít.

(https://iwitness.usc.edu/SFI/)

A tanórák témájának feldolgozása során a diákok Holokauszt túlélőkkel készített videóinterjúk segítségével oldottak meg feladatokat, fogalmaztak meg gondolatokat, jöttek rá összefüggésekre, éltek át élményeket.

Az elmúlt héten Bajkán László Tanár Úr tartott „What is Antisemitism?” témában Oskar Schindlerről és a méltán híres Schindler listája című filmről egy IWitness angol nyelvű órát a 11.d osztályban. Az óra kulcsmondata: „Aki megment egy életet, egész világot ment meg.”

Ezen a héten pedig az AJTP Kollégiumban a 10. c osztály Holokauszt tehetséggondozó szakkörre járó diákjaival dolgoztuk fel egy videó interjú segítségével az iskolai kirekesztést. Az óra témája „Egyedül az osztályban” volt. Az óra kulcsmondata: „Mi a baj velem?”

Szűcs Róbert
kollégiumvezető